SISTEMUL DUE DILIGENCE (DDS) pe scurt

Due Diligence nu reprezintă altceva decât o acțiune comună cu scopul final de diminuare a riscurilor de a comercializa, pe piețele din cadrul Uniunii Europene, materiale lemnoase sau produse din lemn provenite din tăieri ilegale.

După cum se știe, toți operatorii economici care pun pentru prima oară lemn pe piața Uniunii Europene sunt obligați, prin prevederile art. 4 din HG 470/2014 actualizată, ca începând cu data de întâi ianuarie 2015 să adopte Sistemul Due Diligence.

Fiind ceva relativ nou, pentru operatorii economici care activează în domeniul comerțului cu materiale lemnoase pare o chestie mai greu de înțeles. Pe scurt, adoptarea Sistemului Due Diligence înseamnă că operatorul economic va acționa cu prudență și va evita punerea pe piață de materiale lemnoase și produse din lemn provenite din tăieri ilegale, fiind vorba de materialele lemnoase corespunzătoare codurilor 4401, 4403, 4406 și 4407 care se regăsesc în anexa la Regulamentul (UE) 995/2010.

Mai pe înțelesul tuturor, operatorii economici pot să adopte un Sistem Due Diligence implementat de o organizație de monitorizare sau să institue un Sistem Due Diligence propriu și în acest sens trebuie să facă următoarele:

  1. să adopte un plan de acțiune astfel încât să evite punerea pe piață materiale lemnoase sau produse din lemn provenite din tăieri ilegale și să respecte întocmai planul adoptat;
  2. să dețină și să poată să pună în orice moment la dispoziția organelor de control din cadrul Autorității centrale care răspunde de silvicultură sau reprezentanților organizațiilor de monitorizare, documente care să dovedească faptul că materialele lemnoase sau produsele din lemn provin din tăieri legale;
  3. să evalueze și eventual să revizuiască periodic Sistemul Due Diligence.

Informații mult mai multe puteți găsi în ”Ghidul de bune practici pentru operatorii naționali în vederea implementării corespunzătoare a prevederilor Regulamentului (UE) 995/2010” elaborat de Autoritatea națională care răspunde de silvicultură.

Lasă un comentariu